Guinevere Claeys is journaliste en columniste bij De Standaard - sinds vorig jaar heeft ze De Standaard der Letteren onder haar hoede. Ze groeide op in het Permekemuseum in Jabbeke, en kwam zo’n vijf jaar geleden thuis in Oostende. Ze is de gastvrouw van de podcastreeks ‘Oostende Bonsoir’ en deelde met ons haar favoriete culinaire adresjes in de Stad aan Zee.
‘Wist ik veel, toen ik hier vijf jaar geleden neerstreek, dat ik de beste, de creatiefste, de warmste bakker van de stad en verre omstreken net om de hoek had. Bakkerij De Cock, al 165 jaar een vaste waarde, is zo’n plek waar je thuiskomt. Luc, zijn vrouw Christel, dochter Charlotte en zoon Guillaume, ze zijn alle vier even gepassioneerd bezig met het vak. Het huis staat bekend om zijn traditioneel gekapte vloerpistolets, zijn desembrood, en samen met een boer uit Leffinge kweekt het huis zowaar zijn eigen biograan. ’s Zomers kun je heerlijk ontbijten en lunchen op het uitgebreide terras.’
‘De eerste keer dat ik met mijn vriend bij Sam binnenstapte, was het bijna middernacht. We kwamen van ver, we hadden honger, de stad leek al te slapen, maar bij Sam was alles nog mogelijk. Zo’n plek waar je vanzelfsprekend tot heel laat in de avond heerlijk kunt tafelen, vind ik alleen al daarom te koesteren - die late gastvrijheid is een spijtige zeldzaamheid in dit land. Vlees en vis van de beste kwaliteit, zalige garnaalkroketten en een slimme, toegewijde bediening. Een instant klassieker.’
‘Omdat eten met zicht op de Noordzee ook voor ons, vaste bewoners, magisch blijft. Omdat je hier de toewijding, de warmte, de onvoorwaardelijke keuze voor kwaliteit voelt, ziet, smaakt - elke keer weer. Omdat je er, zelfs op overdrukke dijkdagen, kunt thuiskomen.’
‘Tot voor enige tijd ging ik me altijd koesteren in de unieke warmte van de Old Inn in de Louisastraat - het fabuleuze restaurant van Annie en René, dat helaas na 51 jaar de deuren sloot. Gelukkig stralen de houtoven én gastvrouw Anja niet minder warmte, iets verderop in de Hertstraat. De oven, de grill en Eric, de man die ze bemeestert en daarvoor tot in Napels in de leer ging, krijgen terecht een centrale rol in de ruimte. Vlees, vis, groenten, heerlijke pizza’s - je ziet ze voor je neus bereid. Exquise wijnselectie bovendien.’