Waaraan moet je voldoen om je huis of appartement te verhuren?

Verhuur je een huis of één of meer kamers aan toeristen in Oostende? Dan moet je dat aanmelden bij Toerisme Vlaanderen en voldoen aan enkele uitbatingsvoorwaarden. Ook als je maar tijdelijk of occasioneel verhuurt, bijvoorbeeld één of meer nachten per jaar via AirBnb, Booking.com of een ander boekingsplatform. 

Op deze pagina vind je de 9 basisvoorwaarden waaraan je moet voldoen als logiesverhuurder. 

Je logies is aangemeld bij Toerisme Vlaanderen.

Als je tegen betaling een logies verhuurt, zelfs al is het tijdelijk of occasioneel, moet je dat aanmelden. Dat doe je digitaal via deze link. Je logies krijgt dan een uniek registratienummer en wordt opgenomen in het online logiesregister van Toerisme Vlaanderen. Dat kan je op elk moment raadplegen.

Je hebt een geldig brandveiligheidsattest voor je logies.

Aan welke brandveiligheidsnormen je moet voldoen, en waar je het attest moet aanvragen, hangt af van het aantal eenheden en slaapplaatsen dat je verhuurt.

Je logies voldoet aan minimumnormen voor comfort en kwaliteit.

Denk aan meubilair, verlichting, elektriciteit, afsluitbaar sanitair, verduistering, verluchting... Bied je je logies aan met een beschermde benaming (vakantiewoning, B&B, hotel...), dan moet je aan een aantal bijkomende voorwaarden voldoen. Alle toegankelijke ruimtes en voorzieningen in je logies zijn voldoende proper en onderhouden.

Je bent verzekerd tegen brand en voor burgerlijke aansprakelijkheid.

OPGELET: niet alleen het logies zelf, maar ook de uitbating ervan moet verzekerd zijn. Laat dat bevestigen door je makelaar of verzekeringsmaatschappij.

De uitbater - of degene die de dagelijkse leiding heeft - is niet veroordeeld voor bepaalde misdrijven.

Je verhuurt je logies voor minstens één overnachting (dus niet per uur).

Je kunt een eigendomsbewijs voorleggen, of een huurovereenkomst die je toelaat het logies uit te baten.

De informatie die je over het logies bezorgt, is waarheidsgetrouw.

Je bent in orde met de stedenbouwkundige regels en hebt alle nodige vergunningen.

Ben je daar niet zeker van? Neem dan contact op met wonen@oostende.be

Alles onder controle?

Om er zeker van te zijn dat iedere uitbater zich aan de voorwaarden houdt, voert Toerisme Vlaanderen geregeld steekproeven uit. Het kan gaan om een administratieve check, maar ook om een controle ter plaatse. Zorg dat je in orde bent en vermijd zo een boete of problemen met de verdere uitbating.