Koloniale sporen - Participatietraject Oostende

Locatie

KAAP Oostende
Koning Boudewijnpromenade 10
Oostende 8400
Toon op kaart

Prijzen

€5

Op een publiciteitsaffiche voor Oostende anno 1887 wappert op het Casino Kursaal naast de Belgische vlag, de blauw-met-gele ster vlag van de toenmalige Leopolds Congo-Vrijstaat. Nadien werd Congo een officiële kolonie van België tot ze in 1960 onafhankelijk werd.

Tijdens deze koloniale periode wordt er via monumenten en organisaties gevlagd met “bevrijding & beschaving” en zedig gezwegen over hoe de koning en België zich via uitbuiting op een gruwelijke wijze de Congolese rijkdom toe-eigenden.
Tot in het begin van de 21ste eeuw bleef die eenzijdige benadering werken, maar deze verandert.
Het is slechts sinds kort dat men deze misbruiken begint te erkennen en men zich afvraagt of deze openlijke verheerlijking in de publieke ruimte vandaag nog gepast is. Wat gisteren normaal was, is misschien vandaag niet meer aanvaardbaar.
De rode draad tijdens deze wandeling is wat in Oostende direct en impliciet (soms verdwenen) naar de huidige en vroegere kolonisatie van Congo door Leopold II en België kan verwijzen.
Samen met de gidsen gaan we in dialoog over deze koloniale verwijzingen in de publieke ruimte en of deze vandaag er nog hun plaats en betekenis hebben of welke betekenis ze nog zouden kunnen krijgen.

Deze wandeling kadert in het participatiepraject van Stad Oostende rond de koloniale verwijzingen in de publieke ruimte.
Wil je graag meer weten over het project of mee participeren? Stuur dan een mailtje naar
participatie@oostende.be


Praktische info
Voertaal: Nederlands
Duur: 2 uur